Kunstgras zelf leggen

Zelf kunstgras leggen is goed te doen, maar enige instructie is wel handig. Daarbij zijn de juiste voorbereiding, materialen en gereedschappen van groot belang.

Inhoud

 1. Kunstgras leggen: wat heeft u nodig
 2. De ondergrond voorbereiden
 3. Voorbereiding voor het vastleggen van kunstgras
 4. Stabiliserend onderdoek plaatsen
 5. Kunstgras leggen
 6. Op maat snijden
 7. Randen afsnijden
 8. Aan elkaar lijmen
 9. Zand instrooien
 10. Onderhoud van kunstgras

 

Kunstgras leggen: wat heeft u nodig?

Kunstgras, (stabiliserend) onderdoek, ondergrond (gemalen puin, brekers- of bestratingszand), trilplaat, schep, kraan (?), stanleymes, rei/lange rechte lat, instrooizand, lijm/lijmband.

De ondergrond voorbereiden

De ondergrond is zeer belangrijk voor het uiterlijk van uw grasmat.
Wanneer het kunstgras na iedere regenbui langere tijd nat blijft bevordert dat de groei van mos en onkruid. Zorg dus voor goede drainage.

Zorg dat de ondergrond stabiel, egaal, goed drainerend en onkruidvrij is.
Ontgraaf de grond ca. 12-20cm onder het maaiveld.
Breng vervolgens gemalen puin, brekers- of bestratingszand aan en tril het goed aan.
Vervolgens egaliseren.
Wanneer het kunstgras aansluit op de bestrating wordt geadviseerd om het zandbed 1 à 2 cm onder de rand te leggen.

Afvoer van water en/of drainagebuizen

Eventueel is een kleine hellingshoek (0.75%) vanuit het midden voldoende voor een betere drainage. Bij oppervlaktes groter dan 500m2 is het aan te bevelen om drainagebuizen onder het kunstgras te installeren.

Voorbereiding voor het vastleggen van kunstgras

Voor het duurzaam leggen van kunstgras adviseren wij om het kunstgras rondom vast te maken. Dat kan op verschillende manieren:

1. Plaats voor het aanbrengen van het zandbed rondom een frame van hardhouten balken of planken (met een breedte van ten minste 15 cm), en monteer deze aan hardhouten piket paaltjes. Na het plaatsen kan het kunstgras hieraan worden bevestigd met behulp van RVS nietjes en/of lijm.
2. Leg na het aanbrengen van het zandbed rondom de oppervlakte betonbandjes 5x15x100 plat neer, op gelijke hoogte van het zandbed. Na het plaatsen kan het kunstgras met de lijm/kit hierop verlijmd worden. Voordat u gaat lijmen is het handig om eerst de bandjes te voorzien van een primer.
3. Gebruik in alle hoeken én ca. om de 1,5 meter u-pennen om het kunstgras in de grond vast te zetten.

Met bovenstaande tips ligt het gras rondom vast, waardoor de wind er niet onder kan slaan.

Stabiliserend onderdoek plaatsen

Op de vlakke ondergrond stabiliserend onderdoek aanbrengen. Dit doek zorgt ervoor dat de druk (van bijvoorbeeld een terrastafel of stoel) verdeelt wordt over de oppervlakte waardoor er minder snel gaten/putten ontstaan in het onderliggende zandbed. Zorg dat de banen elkaar circa 30cm overlappen. U kunt de banen eventueel vastzetten met lange spijkers/haringen.

Kunstgras leggen

Voor het leggen van kunstgras is het belangrijk om vooraf goed te meten hoeveel lengte kunstgras er nodig is. Alle kunstgras is op rollen van 4 meter breed verkrijgbaar, sommige soorten ook op 2 meter breedte, zie daarvoor de specificaties bij ieder type kunstgras.
Let op dat u de banen niet tekort afsnijdt, zodat er geen onnodige verbindingen ontstaan (ca 15cm aan de uiteinden overhouden). Hoe minder naden, hoe mooier het tapijt en hoe sterker de constructie. Voor meer comfort, kan men onder het tapijt een valplaat aanbrengen.
Na het uitrollen van het gras, zullen de vezels platliggen in dezelfde richting. Zorg dat alle banen in dezelfde poolrichting (vleug) liggen. Zorg dat het gras in de richting staat waarvandaan u veelal naar het gazon zult kijken (het terras of het raam van uw woning). Het gras ziet er het mooist uit wanneer u tegen het gras inkijk.

Kunstgras op maat snijden

Kunstgras wordt geleverd met een breedte van 2 of 4 meter. Een rol met een breedte van 2 of 4 meter heeft aan beide zijden vaak een rand van ca 8cm waarop geen grasvezels zijn aangebracht. Deze rand dient verwijderd te worden. Snij het kunstgras bij voorkeur vanaf de onderkant en altijd tussen 2 poolrijen door.

Let op! Wanneer u een poolrij in de lengterichting doorsnijd is een naadloze aanhechting niet meer mogelijk! Wanneer de kunstgrasstroken aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u het kunstgras aan beide zijde zo dicht mogelijk tegen elkaar aan legt. Let erop dat de naad tussen de 2 stroken nooit breder dan 4 mm en niet minder dan 1 mm mag zijn. Door de ruimte van circa 2 mm tot 4 mm open te laten kunnen de stroken nog werken.

Kunstgras aan de randen afsnijden

Het kunstgras kunt u verlijmen op de rand of tegen de randafwerking aanleggen.
Wijze van snijden als tegen de randafwerking wordt aangelegd: druk het gras tegen de randafwerking, vouw het tapijt en maak inkepingen tot de rand. Maak om de 10cm een inkeping. Snij vervolgens van einde inkeping naar einde inkeping.
Tip: Bezuinig niet op mesjes. Een scherp mesje werkt sneller en nauwkeuriger.

Kunstgras aan elkaar verbinden/lijmen

 1. Voordat u gaat lijmen slaat u de kunstgras banen terug.
 2. Rol het naadband uit en snij deze op maat.
 3. Leg de band tussen de twee banen in.
 4. Breng de lijm/kit aan op de naadband in een waaiervormig patroon.
 5. Leg beide zijden voorzichtig terug. Zorg dat er geen gras vezels in de lijmrand komen.
 6. Lijmverbinding aandrukken. Dit aandrukken herhalen na ca twintig minuten.

Wanneer het gras wordt verlegd op een balkon of een oppervlakte met een lichte helling, dan kan het noodzakelijk zijn om het tapijt extra vast te leggen met bijv. lijm of gegalvaniseerde spijkers.

Let op: wees niet te zuinig met lijm/kit, u kunt één tube kit aanhouden om 6m kunstgras te verlijmen. Let op! Wilt u twee stukken kunstgras aan elkaar lijmen dan zijn er dus twee tubes kit nodig om 6 meter aan elkaar te lijmen. Vooral op plaatsen die intensief worden betreden adviseren wij om wat extra lijm te gebruiken.

Zand instrooien

Hoewel niet alle soorten kunstgras ingestrooid hoeven te worden is het, met name bij veel gebruik, wel aan te raden. Per kunstgrassoort op onze website vindt u advies over een aanbevolen instrooihoeveelheid, maar gemiddeld genomen kunt u uitgaan van ongeveer 7kg quartzand per vierkante meter.
Let op: gebruik alleen speciaal quartszand. Dat heeft geen scherpe randjes dat het gras kapot kan snijden.

Borstel de vezels op met een zachte tot middelharde roterende borstel. Voor het instrooien moeten de vezels rechtop staan. Hierdoor zakt het instrooimateriaal eenvoudig naar de bodem. Verder is het van belang dat het gras en het zand niet nat zijn.
Nat zand blijft kleven bovenaan de vezels.

Onderhoud van kunstgras

Kunstgras heeft minimaal onderhoud nodig. Om het kunstgras langere tijd zo mooi mogelijk te houden adviseren wij om regelmatig het gras op te borstelen. Dat kan met een harde bezem of bladhark. Dit voorkomt dat er een voedingsbodem ontstaat voor mos en/of alg. Daarbij is het sterk aan te raden om bladeren en eventueel onkruid tijdig te verwijderen.
Is er mos ontstaan in uw kunstgras? Dan kunt u dit verwijderen m.b.v. roundup.
Afhankelijk van het gebruik kan het gras bijgevuld worden met kwartszand.